NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

SYNERGIA hírek 2020 - 2021 - 2022

2023. február 27. és március 1. között Varsóban került megrendezésre a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program III. évének ötödik és egyben utolsó jelenléti képzése.

Az első napon a résztvevők Jaume Ribera professzor közérthető és szórakoztató, ugyanakkor professzionális igényességgel megtartott előadását hallgathatták meg, melynek témája a projektmenedzsment volt. A nap során a résztvevők maguk tapasztalhatták meg a klasszikus, illetve az agilis projektszervezés működését egy labdajáték segítségével. 

A második napon, több jógyakorlat megvitatását követően, helyszíni látogatásra, esetmegbeszélésre és tapasztalatcserére került sor projekt monitoring témakörben a Lengyel Köztársaság Kancelláriáján. A harmadik napon az ún. „nyílt tér” munkamódszer kipróbálására nyílt lehetőség, melynek keretében a résztvevők az elmúlt egy év során felmerült kérdéseiket vitathatták meg érdeklődésüknek megfelelően szabadon, kisebb csoportokba rendeződve, majd a plénum előtt is összefoglalva a csoportmunka eredményét. 

Az egyéves képzést végül diplomaosztó, a résztvevők legemlékezetesebb élményeit bemutató kötetlen prezentációk, végül állófogadás zárta.

__________________________________________________________________________________________

2022. december 5-7. között került sor Szófiában a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program III. évének negyedik jelenléti képzésére. Az első napon Markus Maedler professzor tartott előadásokat teljesítményértékelés, teljesítményindikátorok és kockázatelemzés témakörében, vállalati és banki esettanulmányok segítségével, valamint a korábban nagy médiavisszhangot is keltő atlantai iskolák esetének bemutatásával. A második napon Daniel Beimborn professzor több, esettanulmányokkal gazdagított előadását hallgathatták meg a résztvevők, melynek témája az IT rendszerek fejlődése a digitális transzformáció lehetőségei és veszélyei a közszférában, különös tekintettel a közbeszerzésekre és a rendszerszemléletű fejlesztésekre. A két nap során a résztvevők újabb jógyakorlatokat is gyűjtöttek. A harmadik napon Yasen Tanev and Miglen Evlogiev bolgár szakemberek tartottak informatív és hiánypótló workshopot kiberbiztonság témakörében, mely több szimulációs gyakorlatot is tartalmazott. Az esemény során közösségi program keretében a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy autentikus bolgár vacsorán való részvételre is, melyet a különleges bolgár népzene és közösségi tánc tett emlékezetessé. 

Az évfolyam következő és egyben utolsó jelenléti eseményére 2023. február 27. és március 1. között kerül majd sor Varsóban.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

________________________________________________________________________________________________

2022. október 5-8. között került sor Rigában a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program III. évének harmadik jelenléti képzésére. Az első két napon Yago de la Cierva professzor tartott előadásokat stakeholder menedzsment, krízismenedzsment és szervezeti kommunikáció témakörében, melynek során ismét több érdekes esettanulmányt is feldolgoztak a résztvevők – többek között a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezéséről, illetve a spanyol légiforgalmi irányítók 2010. téli emlékezetes munkabeszüntetéséről –, valamint újabb jógyakorlatokat is gyűjtöttek. A harmadik napon Ansis Jurgis Stabingis pszichoterapeuta, pedagógus tartott interaktív előadást, melynek témája a tudatos vezetés, illetve a vezetői önismeret és a mindfullness volt. Az esemény során közösségi program keretében lehetőség nyílt a Lett Nemzeti Szépművészeti Múzeum megtekintésére, illetve egy óvárosi vezetett sétára is. A következő képzési eseményre 2022. december 4-7. napja között kerül sor, Szófiában.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________

2022. augusztus 29-31. között került sor Budapesten a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program harmadik évadának második jelenléti képzésére. Az első két napon Massimo Maoret professzor tartott előadásokat az informális hálózatokról és azok szervezetek vezetésében játszott szerepéről, valamint arról, hogyan lehet hosszantartó változásokat kezdeményezni és sikeresen véghezvinni egy szervezetben. Mindkét téma kapcsán esettanulmányokat is feldolgoztak a résztvevők, valamint újabb jógyakorlatokat gyűjtöttek. A harmadik napon Pataki Márta és Hegyi Krisztián trénerek tartottak vezetési témakörben interaktív workshopot több gyakorlattal és szerepjátékkal, amelyek egyrészt a vezetői szerepről és a megfelelő kommunikáció jelentőségéről, másrészt a vezetői ranglétráról és a különböző vezetői szintekhez köthető új kihívásokról és szerepekről szóltak.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________

2022. július 5-6-án került megrendezésre a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program harmadik évadának első virtuális (online) képzése Microsoft Teams platformon keresztül. A képzés első napján Pinar Ozcan professzor vezette be a résztvevőket a digitalizáció, a digitális adatvagyon és az ún. BigTech cégek/platformok (Google, Facebook, Apple, Microsoft) működésének világába esettanulmányok segítségével. Második nap Mike Rosenberg professzor tartott előadást és esetmegbeszélést a stratégiaalkotás fontosságáról és a helyes stratégiaalkotás módszertanáról, olyan elméleteket bemutatva, mint például a „Kék Óceán Stratégia” vagy az ún. Delta Modell. Mindkét napot a résztvevők által csoportmunka keretében kidolgozott jógyakorlatok egymás számára történő prezentációja zárta.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________

2022. június 7-10. között került sor Varsóban a harmadik évadába lépett, lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program első képzésére. Az EU-s forrásból megvalósuló programba való bekapcsolódásra a négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők pályázhattak. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A lengyel fővárosban működő Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) volt idén is az első rendezvény házigazdája.

A képzés első napján a KSAP két neves oktatója tartott a résztvevők részére egy egynapos bevezető tréninget, mely kapcsolatépítő („networking”) gyakorlattal kezdődött. Egy másik gyakorlat a résztvevők már meglévő kompetenciáinak bemutatására koncentrált, amelynek során az oktatók elsősorban facilitátorként működtek közre. Ezt követte a résztvevő lengyel intézmények tipikus menedzsment-problémáinak megvitatása, amelyek kezelésére koncentrál a Synergia program. A képzésben a résztvevők neves egyetemek (pl. Harvard, Stanford) által összeállított esettanulmányokon keresztül, nemzetközileg elismert oktatók segítségével dolgoznak fel témákat, és igyekeznek az azokból levonható tanulságokat a piaci szektorból a közszférába átültetni jógyakorlatok formájában, annak érdekében, hogy azokat saját munkahelyükön tudják majd alkalmazni.

A képzés többi napján a résztvevők megismerkedhettek egyebek mellett a problémamegoldás harvardi hat lépéses módszerével, illetve különböző esettanulmányokon keresztül a tudásmenedzsment, a folyamatmenedzsment, a változás- és krízismenedzsment tudományával, Radosław Koszewski, Paulo Rocha e Oliveira és Patrick Flood professzorok segítségével. Az előadásokat csoportmunkák – többek között a világszerte ismert és vállalati tréningeken alkalmazott „LEGO játék” –, valamint jógyakorlatok számbavétele és az azokról készített prezentációk követték.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

________________________________________________________________________________________________

2021. december 1-3. között Varsóban tartották meg a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program II. évének negyedik jelenléti képzését. A program eredetileg Rigában került volna megrendezésre, de a lettországi járványhelyzet miatt a szervezők módosították a helyszínt. A képzés első napján Daniel Beimborn professzor volt az előadó, a téma pedig a digitalizáció volt a közszférában. Ismét sor került esettanulmányok feldolgozására is. A második nap Jaume Ribiera professzor tartott a projektmenedzsmentről előadásokat, illetve az „Enbos App Project” esettanulmányt elemezték a résztvevők. A harmadik nap Luis Huete professzor adott elő, a téma pedig a kockázatmenedzsment volt. Mindhárom nap számos csoportmunkában működtek együtt az egyes országok küldöttei. A következő többnapos képzési esemény online lesz 2022. januárban, majd a tervek szerint Rigában zárul a program 2022. februárban. A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

__________________________________________________________________________________________________

2021. november 8-10. között került sor Budapesten a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program II. évének harmadik jelenléti képzésére. Az első két napon Massimo Maoret professzor tartott előadásokat az informális hálózatokról, illetve a szervezeti változások kezeléséről; mindkét téma kapcsán esettanulmányokat is feldolgoztak a résztvevők. A harmadik napon Pataki Márta és Hegyi Krisztián trénerek tartottak interaktív workshopot vezetési témakörben. A következő képzési eseményt 2021. november 16-án online tartják, majd december 1-3. között Rigában folytatják a résztvevők a képzést, jelenléti formában. A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

__________________________________________________________________________________________________

2021. október 6-8. között került sor Szófiában a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program II. évének második jelenléti képzésére. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A második személyes képzési alkalom a bolgár Institute of Public Administration és a lengyel Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) szervezésében valósult meg, amelyen ismét személyesen tudtak részt venni az egyes országok képviselői. A képzés során a résztvevők számos esettanulmányt dolgoztak fel, és ezeken keresztül szereztek ismereteket a stakeholder menedzsment és a kommunikációs menedzsment témaköréről, Yago de la Cierva professzor irányításával. Az utolsó napon két témát érintettek a résztvevők a bolgár szervezők irányításával: 1. Hogyan válhatunk „átalakító” vezetővé? 2. Szabályozási reform Bulgáriában. Mindhárom nap számos csoportmunkában működtek együtt az egyes országok küldöttei.  A következő képzési eseményre 2021. november 8-10. között kerül sor, Budapesten. A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

__________________________________________________________________________________________________

2021. szeptember 7-10. között került sor Varsóban a másodszor megrendezésre kerülő lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program első képzésére. Az EU-s forrásból megvalósuló programba való bekapcsolódásra a négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők pályázhattak. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A lengyel fővárosban működő Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) volt az első rendezvény házigazdája, amelyen valamennyi résztvevő és az előadók többsége is személyesen részt tudott venni.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek egyebek mellett a problémamegoldás harvardi hat lépéses módszerével, a résztvevő lengyel intézmények menedzsment problémáival, illetve különböző esettanulmányokon keresztül a tudásmenedzsment, a folyamatmenedzsment és a vezetői döntések fontosságával. Az előadásokat csoportmunkák és prezentációk követték. A világjárványra tekintettel több alkalommal is megtárgyalásra került a kormányzati válságmenedzsment a járványügyi intézkedések tükrében, illetve az ezekre adott országspecikfikus válaszok. Megvitatásra kerültek az egyes miniszterek hatáskörébe tartozó szakterületeken a koronavírus világjárvány okozta helyzetben követett jó gyakorlatok és azok továbbvitelének lehetőségei, úgy mint az elektronikus ügyintézés bővítése a személyes kontaktusok számának csökkentése érdekében, illetve olyan informatikai fejlesztések, amelyek egyes okmányok például az oltási igazolvány digitalizálását teszi lehetővé. A következő képzési eseményre 2021. szeptember 20-21. között kerül sor, online formában, majd október 6-8. között Szófiában folytatják a résztvevők a képzést, jelenléti formában. A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

______________________________________________________________________________________________________

A Synergia-program negyedik képzésére 2020. november 23-25. között került sor. Az eredeti program szerint lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló képzés ezen eseményének a rigai Lett Közigazgatási Továbbképző Intézet (LSPA) adott volna otthont, azonban a koronavírus járvány okozta szigorítások következtében az esemény az online térben Zoom, illetve MSTeams alkalmazásokon keresztül valósult meg. A rendezvény első napján a lett közigazgatási rendszer bemutatását követően az U-vezetéselmélettel (Theory U) ismerkedhettek meg a résztvevők, majd a változással szembeni egyéni ellenállás okainak felfedezése és leküzdése volt a téma, amelyet egyénileg és párokban dolgozva beszéltek át a résztvevők. A képzés második napján a csoportmunka hatékonyságáról és a szervezeti kultúra átalakításáról esett szó kisebb csoportokban. Az esemény utolsó napján a kommunikáció-menedzsment, valamint a hatékony kommunikáció- és tárgyalástechnika voltak a témák. A képzés következő eseménye a konzorciumvezető Lengyel Közigazgatási Továbbképző Intézet (KSAP) szervezésében valósul meg.

_________________________________________________________________________________________________________

​A Synergia közép-európai nemzetközi vezetőképző program 2020. október 28-30. közötti harmadik képzését közösen szervezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a lengyel Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP). Az eredeti tervek szerint a program helyszíne Budapest lett volna, azonban a koronavírus-járvány miatt az eseményre online került sor: mind az előadók és a trénerek, mind a résztvevők egyénileg jelentkeztek be a Microsoft Teams platform segítségével. A lengyel szervezők által összeállított első napi program témája a hálózatépítés (networking) volt, aminek az elméleti tudástranszferen túli gyakorlását az online lebonyolítás miatt nem lehetett megvalósítani. A második képzési nap a projektmenedzsment elméleti és gyakorlati vonatkozásaira koncentrált. A harmadik nap reggelén Kádár Krisztián, az NKE címzetes egyetemi docense, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója tartott egy rövid ismertető előadást a magyarországi közigazgatási rendszerről.

Ezt követően Pataki Márta és Hegyi Krisztián trénerek a program résztvevőivel közösen áttekintették a vezetés történeti fejlődését, a felelős és tudatos vezetői hozzáállás fontosságát, valamint a tipizálható vezetői szintekhez tartozó eltérő feladat- és szerepköröket. A Synergia-program következő képzési alkalma szintén online módon zajlik majd november 23-25. között, a Lett Közigazgatási Továbbképző Intézet és a KSAP közös szervezésében. 

 

_________________________________________________________________________________________________________

A Synergia-program második képzésére 2020. szeptember 28-30. között került sor. Az eredeti program szerint lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló képzés ezen eseményének a szófiai bolgár Közigazgatási Intézet adott volna otthont, azonban a COVID-járvány miatt ismét a varsói Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) lett a rendezvény házigazdája. A lengyel és bolgár résztvevők Varsóban személyesen, a magyar és lett résztvevők pedig az érintett országokban hatályos utazási korlátozások miatt online vettek részt. A négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők a képzés során megismerkedhettek egyebek mellett a változásmenedzsment projektfókuszú megközelítésével, a válságkezelés- és megelőzés alapelveivel, a szervezeti stratégiaalkotás és kommunikáció jó gyakorlataival, a proaktív, prediktív és innovatív megközelítésből fakadó versenyelőnyre építő modellel („blue ocean strategy”), valamint az érdekütközések és az elvi ellentétek feloldásának eltérő lehetőségeivel. A következő képzési eseményre 2020. október 19-21. között kerül sor a projekt magyar koordinátora, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete szervezésében – járványügyi megfontolásból teljes mértékben videokonferencia formájában. 

_________________________________________________________________________________________________________

2020. augusztus 31. és szeptember 4. között került sor Varsóban a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program első képzésére. A programba való bekapcsolódásra a négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők pályázhattak. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A lengyel fővárosban működő Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) volt az első rendezvény házigazdája, amelyen a lengyel és bolgár résztvevők személyesen, a magyar és lett résztvevők pedig – a vírushelyzetre vonatkozó hazai szabályozások miatt – online módon vehettek részt. A képzés során a résztvevők megismerkedhettek egyebek mellett a problémamegoldás harvardi hat lépéses módszerével, a meghozott döntéseknek az intézmény és a munkafolyamatok integritásának megőrzését lehetővé tevő végrehajtásának ismérveivel, a különböző pozíciókban dolgozó egyének motivációs szükségleteivel, a csoportdinamika törvényszerűségeivel és a megfelelő digitalizáció ismérveivel. A következő képzési eseményre 2020. szeptember 28-30. között kerül sor. A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________________

A Synergia közép-európai nemzetközi vezetőképző program ötödik, záró moduljára a lengyel Lech Kaczynski Nemzeti Közigazgatási Iskola szervezésében került sor 2021 január-február hónapok során több körben, miután az eredeti, egyhetes varsói képzési eseményre vonatkozó terveket a járványhelyzetre tekintettel módosítani kellett. Mind az előadók és trénerek, mind a résztvevők és a szervezők egyénileg jelentkeztek be a Microsoft Teams platform segítségével. A januári képzési alkalmak során a szervezeti működés és a folyamatmenedzsment volt a fókuszban, majd a közszférában történő digitalizáció és innováció lehetőségeit vizsgálták a résztvevők. A februári háromnapos záróakkordot innovatív internetalapú eszközök felhasználásával facilitátorok menedzselték. Ennek a képzésnek a célja az volt, hogy a résztvevők egymástól tanuljanak: osszák meg gondolataikat, ötleteiket arról, hogy a teljes Synergia-képzés során elsajátított mely ismereteket miképpen tartják alkalmazhatónak a közigazgatásban. 

A teljes Synergia-program során 21 napon 152 óra időtartamban 10 vezetési témában 23 esettanulmány segítségével végül 35 jó gyakorlatot azonosítottunk. Mivel a COVID meghiúsította a személyes kapcsolatépítést, a tervek szerint öregdiákprogramokra fog még sor kerülni 2021 nyarán vagy őszén.

_________________________________________________________________________________________________________