NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

A Synergia – Nemzetközi államigazgatási felsővezetői képzés eseményei

2022. december 5-7. között került sor Szófiában a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program III. évének negyedik jelenléti képzésére. Az első napon Markus Maedler professzor tartott előadásokat teljesítményértékelés, teljesítményindikátorok és kockázatelemzés témakörében, vállalati és banki esettanulmányok segítségével, valamint a korábban nagy médiavisszhangot is keltő atlantai iskolák esetének bemutatásával. A második napon Daniel Beimborn professzor több, esettanulmányokkal gazdagított előadását hallgathatták meg a résztvevők, melynek témája az IT rendszerek fejlődése a digitális transzformáció lehetőségei és veszélyei a közszférában, különös tekintettel a közbeszerzésekre és a rendszerszemléletű fejlesztésekre. A két nap során a résztvevők újabb jógyakorlatokat is gyűjtöttek. A harmadik napon Yasen Tanev and Miglen Evlogiev bolgár szakemberek tartottak informatív és hiánypótló workshopot kiberbiztonság témakörében, mely több szimulációs gyakorlatot is tartalmazott. Az esemény során közösségi program keretében a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy autentikus bolgár vacsorán való részvételre is, melyet a különleges bolgár népzene és közösségi tánc tett emlékezetessé. 

Az évfolyam következő és egyben utolsó jelenléti eseményére 2023. február 27. és március 1. között kerül majd sor Varsóban.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

________________________________________________________________________________________________

2022. október 5-8. között került sor Rigában a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program III. évének harmadik jelenléti képzésére. Az első két napon Yago de la Cierva professzor tartott előadásokat stakeholder menedzsment, krízismenedzsment és szervezeti kommunikáció témakörében, melynek során ismét több érdekes esettanulmányt is feldolgoztak a résztvevők – többek között a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezéséről, illetve a spanyol légiforgalmi irányítók 2010. téli emlékezetes munkabeszüntetéséről –, valamint újabb jógyakorlatokat is gyűjtöttek. A harmadik napon Ansis Jurgis Stabingis pszichoterapeuta, pedagógus tartott interaktív előadást, melynek témája a tudatos vezetés, illetve a vezetői önismeret és a mindfullness volt. Az esemény során közösségi program keretében lehetőség nyílt a Lett Nemzeti Szépművészeti Múzeum megtekintésére, illetve egy óvárosi vezetett sétára is. A következő képzési eseményre 2022. december 4-7. napja között kerül sor, Szófiában.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________

2022. augusztus 29-31. között került sor Budapesten a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program harmadik évadának második jelenléti képzésére. Az első két napon Massimo Maoret professzor tartott előadásokat az informális hálózatokról és azok szervezetek vezetésében játszott szerepéről, valamint arról, hogyan lehet hosszantartó változásokat kezdeményezni és sikeresen véghezvinni egy szervezetben. Mindkét téma kapcsán esettanulmányokat is feldolgoztak a résztvevők, valamint újabb jógyakorlatokat gyűjtöttek. A harmadik napon Pataki Márta és Hegyi Krisztián trénerek tartottak vezetési témakörben interaktív workshopot több gyakorlattal és szerepjátékkal, amelyek egyrészt a vezetői szerepről és a megfelelő kommunikáció jelentőségéről, másrészt a vezetői ranglétráról és a különböző vezetői szintekhez köthető új kihívásokról és szerepekről szóltak.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________

2022. július 5-6-án került megrendezésre a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program harmadik évadának első virtuális (online) képzése Microsoft Teams platformon keresztül. A képzés első napján Pinar Ozcan professzor vezette be a résztvevőket a digitalizáció, a digitális adatvagyon és az ún. BigTech cégek/platformok (Google, Facebook, Apple, Microsoft) működésének világába esettanulmányok segítségével. Második nap Mike Rosenberg professzor tartott előadást és esetmegbeszélést a stratégiaalkotás fontosságáról és a helyes stratégiaalkotás módszertanáról, olyan elméleteket bemutatva, mint például a „Kék Óceán Stratégia” vagy az ún. Delta Modell. Mindkét napot a résztvevők által csoportmunka keretében kidolgozott jógyakorlatok egymás számára történő prezentációja zárta.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

_________________________________________________________________________________________________

2022. június 7-10. között került sor Varsóban a harmadik évadába lépett, lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program első képzésére. Az EU-s forrásból megvalósuló programba való bekapcsolódásra a négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők pályázhattak. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A lengyel fővárosban működő Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) volt idén is az első rendezvény házigazdája.

A képzés első napján a KSAP két neves oktatója tartott a résztvevők részére egy egynapos bevezető tréninget, mely kapcsolatépítő („networking”) gyakorlattal kezdődött. Egy másik gyakorlat a résztvevők már meglévő kompetenciáinak bemutatására koncentrált, amelynek során az oktatók elsősorban facilitátorként működtek közre. Ezt követte a résztvevő lengyel intézmények tipikus menedzsment-problémáinak megvitatása, amelyek kezelésére koncentrál a Synergia program. A képzésben a résztvevők neves egyetemek (pl. Harvard, Stanford) által összeállított esettanulmányokon keresztül, nemzetközileg elismert oktatók segítségével dolgoznak fel témákat, és igyekeznek az azokból levonható tanulságokat a piaci szektorból a közszférába átültetni jógyakorlatok formájában, annak érdekében, hogy azokat saját munkahelyükön tudják majd alkalmazni.

A képzés többi napján a résztvevők megismerkedhettek egyebek mellett a problémamegoldás harvardi hat lépéses módszerével, illetve különböző esettanulmányokon keresztül a tudásmenedzsment, a folyamatmenedzsment, a változás- és krízismenedzsment tudományával, Radosław Koszewski, Paulo Rocha e Oliveira és Patrick Flood professzorok segítségével. Az előadásokat csoportmunkák – többek között a világszerte ismert és vállalati tréningeken alkalmazott „LEGO játék” –, valamint jógyakorlatok számbavétele és az azokról készített prezentációk követték.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.