A Synergia – Nemzetközi államigazgatási felsővezetői képzés eseményei

2021. december 1-3. között Varsóban tartották meg a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program II. évének negyedik jelenléti képzését. A program eredetileg Rigában került volna megrendezésre, de a lettországi járványhelyzet miatt a szervezők módosították a helyszínt. A képzés első napján Daniel Beimborn professzor volt az előadó, a téma pedig a digitalizáció volt a közszférában. Ismét sor került esettanulmányok feldolgozására is. A második nap Jaume Ribiera professzor tartott a projektmenedzsmentről előadásokat, illetve az „Enbos App Project” esettanulmányt elemezték a résztvevők. A harmadik nap Luis Huete professzor adott elő, a téma pedig a kockázatmenedzsment volt. Mindhárom nap számos csoportmunkában működtek együtt az egyes országok küldöttei.

A következő többnapos képzési esemény online lesz 2022. januárban, majd a tervek szerint Rigában zárul a program 2022. februárban.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

__________________________________________________________________________________________________

2021. november 8-10. között került sor Budapesten a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program II. évének harmadik jelenléti képzésére. Az első két napon Massimo Maoret professzor tartott előadásokat az informális hálózatokról, illetve a szervezeti változások kezeléséről; mindkét téma kapcsán esettanulmányokat is feldolgoztak a résztvevők. A harmadik napon Pataki Márta és Hegyi Krisztián trénerek tartottak interaktív workshopot vezetési témakörben.

A következő képzési eseményt 2021. november 16-án online tartják, majd december 1-3. között Rigában folytatják a résztvevők a képzést, jelenléti formában.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

__________________________________________________________________________________________________

2021. október 6-8. között került sor Szófiában a lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program II. évének második jelenléti képzésére. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A második személyes képzési alkalom a bolgár Institute of Public Administration és a lengyel Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) szervezésében valósult meg, amelyen ismét személyesen tudtak részt venni az egyes országok képviselői. A képzés során a résztvevők számos esettanulmányt dolgoztak fel, és ezeken keresztül szereztek ismereteket a stakeholder menedzsment és a kommunikációs menedzsment témaköréről, Yago de la Cierva professzor irányításával. Az utolsó napon két témát érintettek a résztvevők a bolgár szervezők irányításával: 1. Hogyan válhatunk „átalakító” vezetővé? 2. Szabályozási reform Bulgáriában. Mindhárom nap számos csoportmunkában működtek együtt az egyes országok küldöttei.  A következő képzési eseményre 2021. november 8-10. között kerül sor, Budapesten. A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

__________________________________________________________________________________________________

2021. szeptember 7-10. között került sor Varsóban a másodszor megrendezésre kerülő lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program első képzésére. Az EU-s forrásból megvalósuló programba való bekapcsolódásra a négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők pályázhattak. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A lengyel fővárosban működő Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) volt az első rendezvény házigazdája, amelyen valamennyi résztvevő és az előadók többsége is személyesen részt tudott venni.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek egyebek mellett a problémamegoldás harvardi hat lépéses módszerével, a résztvevő lengyel intézmények menedzsment problémáival, illetve különböző esettanulmányokon keresztül a tudásmenedzsment, a folyamatmenedzsment és a vezetői döntések fontosságával. Az előadásokat csoportmunkák és prezentációk követték. A világjárványra tekintettel több alkalommal is megtárgyalásra került a kormányzati válságmenedzsment a járványügyi intézkedések tükrében, illetve az ezekre adott országspecikfikus válaszok. Megvitatásra kerültek az egyes miniszterek hatáskörébe tartozó szakterületeken a koronavírus világjárvány okozta helyzetben követett jó gyakorlatok és azok továbbvitelének lehetőségei, úgy mint az elektronikus ügyintézés bővítése a személyes kontaktusok számának csökkentése érdekében, illetve olyan informatikai fejlesztések, amelyek egyes okmányok például az oltási igazolvány digitalizálását teszi lehetővé.

A következő képzési eseményre 2021. szeptember 20-21. között kerül sor, online formában, majd október 6-8. között Szófiában folytatják a résztvevők a képzést, jelenléti formában.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

______________________________________________________________________________________________________