NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Vezetőképzés

A közszolgálati továbbképzés rendszerében a közszolgálati vezetőképzés programjait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) fejleszti és valósítja meg.

A vezetők számára a továbbképzési paletta olyan programokat kínál, amelyek az őket érintő mindennapi és új kihívások kezelésében nyújtanak támogatást. A vezetőknek különleges felelősségük van az olykor drámai sebességgel és váratlanul változó világban. Különleges szerepet töltenek be a változás folyamatában, ki kell jelölniük a célt, és el kell érniük, hogy az általuk vezetett szervezet tagjai elkötelezzék magukat a célnak. Ismerniük kell saját kompetenciáikat, és folyamatosan fejleszteniük kell azokat. A jó vezető mindig az adott helyzetnek megfelelően választja meg vezetési módszereit, vezetői stílusát.

A vezetőképzések kínálata olyan vezetői készségek fejlesztését célozza, mint

  • a vezetői szerep kezelése,
  • döntéshozatal,
  • idő-, feladat- és teljesítménymenedzsment,
  • együttműködés és csapatépítés,
  • konfliktuskezelés és stresszmenedzsment,
  • ösztönzésmenedzsment,
  • a jövőkép és a szervezeti kultúra alakítása,
  • erőforrás-gazdálkodás,
  • változásmenedzsment,
  • projektmenedzsment.

A fenti kompetenciaterületek és azok komplexitása kiválóan tükrözi a vezetői munka sokszínűségét, mely sokszínűséget nemcsak a vezetői feladatok, hanem a munkatársak változatos személyisége, valamint maga a vezetői személyiség is árnyalja. Így a vezetőknek nagyfokú önismeretre, önreflexióra és tudatos kommunikációra van szükségük ahhoz, hogy a szervezeti célokhoz vezető szakmai feladatokat a munkatársak optimális ösztönzésével megvalósítsák.

Vezetői programkínálatunk a vezetői kompetenciák széles körét lefedi, és változatos módszertani támogatással járul hozzá a vezetői ismeretek bővítéséhez, valamint a vezetői készégek fejlesztéséhez. E-learning, tréning és nyolc vezetői kompetencia esetében e-szimulációs modul is részét képezi a programoknak. Az e-learning elsősorban az adott vezetői kompetenciával kapcsolatos ismereteket adja át, többnyire a kompetencia alkalmazásához szükséges attitűdöt is formálva. A tréning a kompetenciához kapcsolódó vezetői megoldások kipróbálására, a kompetencia gyakorlati fejlesztésére ad lehetőséget. A szimuláció pedig a kompetencia valóságot tükröző helyzetekben való alkalmazására biztosít terepet, valódi következmények nélkül.

A széles programkínálat lehetőséget nyújt bármelyik kiválasztott vezetői kompetencia gyakorlati ismereteinek és megvalósításának elsajátítására. Ugyanakkor ez a sokszínűség a bőség zavarát is okozhatja és bizonytalanságot okozhat a legmegfelelőbb téma és módszertan kiválasztásában.

Ennek megoldására idén már a Vezetőképzés-választó is segít a programválasztásban és a vezetőkön kívül a leendő vezetők támogatásában.

A Vezetőképzés-választóban lépésről lépésre jutnak el az érdeklődők a legmegfelelőbb képzések kiválasztásához, ezáltal tudatosan és tervezetten készülhetnek vezetői kompetenciáik fejlesztésére. Ez a felület nem csak a képzések kiválasztásban segít, hanem a vezetői kompetencia rendszer átlátásában is, mivel bemutatja a kompetencia alapú programválasztás lehetséges módjait, és az egymással összefüggő kompetenciák esetében javaslatot ad a képzések elvégzésének sorrendjére is. Az önfejlesztés lehetősége a gyakorló vezetőkön kívül leginkább a vezetői kinevezés előtt állóknak és a vezetés iránt érdeklődő tisztviselőknek nyújt igazán értékes tudást és támogatást a vezetői szerepre való felkészüléshez.

A vezetőképzés választót megtalálja a Probono Önfejlesztés oldalán.

A leendő és frissen kinevezett vezetőket nem csak az önfejlesztés lehetőségével, hanem a számukra készült „A jövő vezetője 1-2.” e-learning programmal, valamint a „Vezető leszek!” és „Vezető lettem” tréning programokkal segítjük a felkészülésben, illetve a vezetői pozícióban eltöltött első időszak minél sikeresebb kezelésében.

Az aktuális vezetőképzési programkínálat elérhető a Probono-felület Katalógus menüpontjában.