Jelentkezés

A vizsgaszervezők a közigazgatási alapvizsgára felkészítő konzultációk és vizsgák időpontjait a Probono rendszerben hirdetik meg. A vizsgára és a felkészítő konzultációra kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni. Az elektronikus jelentkezés feltétele, hogy a jelentkező regisztráljon a Probono rendszerben.

A közigazgatási alapvizsgára történő jelentkezés alapvető feltétele a Probono rendszerben az alapvizsga terv készítése. A közigazgatási alapvizsga terv készítésével a munkáltató hozzájárul ahhoz, hogy a tisztviselő alapvizsgára jelentkezhessen és egyben kijelenti, hogy a jelentkező a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.  A konkrét időpontra történő jelentkezés az alapvizsga terv elkészítését követően akár a tisztviselő által önállóan, akár képzési referensén keresztül is történhet.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézetének Továbbképzés-szervezési Irodája fontosnak tartja, hogy a tisztviselők jelentkezését segítse, ezért a jelentkezés folyamatát egy képekkel illusztrált, részletes útmutatóval segíti, amely az alábbi linkről érhető el.

Közigazgatási alapvizsga útmutató

Felhívjuk figyelmüket, hogy a  közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 2. §-ban felsorolt szerinti szerveknél, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti központi igazgatási szerveknél, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatalánál, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál alkalmazott tisztviselő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél, egyéb esetben a munkáltató székhelye, illetve működési területe szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál tesz közigazgatási alapvizsgát.

A kormányhivataloknál szervezett vizsgák időpontjairól az illetékes hivatalok Jogi és Koordinációs Főosztályai nyújtanak tájékoztatást. A Főosztályok elérhetőségeit a „Területi vizsgaszervezés” menüpontban találják.

Az alábbiakban a közigazgatási alapvizsgára jelentkezők számára nyújtunk tájékoztatást:

A közigazgatási alapvizsgára jelentkezők számára egy dokumentumba foglaltuk össze a vizsgával kapcsolatos összes tudnivalót: a vizsgára vonatkozó jogszabályokat, rendelkezéseket és a gyakorlati tapasztalatokat. Ezek alapulvételével kívánunk a vizsgázóknak tájékoztatást nyújtani.

Tájékoztató a közigazgatási alapvizsgáról (PDF)