NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Elkészült "A hatáselemzés gyakorlata –az adatok szerepe a jogszabályelőkészítés folyamatában" című új e-tananyag

Tudta, hogy a jogszabályelőkészítés és a hatáselemzés nem csupán adminisztratív tevékenység?

Megalapozottságát nagyban befolyásolja, hogy egy jogszabály jövőbeli feltételezett hatásait milyen módszerekkel tudjuk kimutatni. Ebben segít az adatelemzés és az adatvizualizálás, amely izgalmasabbá, érdekesebbé teheti az eddig ismert folyamatot.

Képzési programunk abban segíti azokat, akik elvégzik a kurzust, hogy a jogszabályelőkészítési terület logikai összefüggéseit megvilágítja, az azzal kapcsolatos rendszerszemlélet kialakítja. Bemutatja a jogszabályelőkészítési folyamatban a hatásvizsgálat lefolytatásának módszertanát, különös tekintettel az elemzések adatszükségletének kielégítésére.

A tananyag elvégzését követően Ön képes lesz arra, hogy a szakterületéhez tartozó hatáselemzések szakszerű elkészítésével hatékonyan közreműködjön a jogszabályelőkészítési folyamatban.

A programot elsősorban azoknak a tisztviselőknek ajánljuk, akik munkakörükben központi államigazgatási szervnél (minisztériumban), a jogszabályelőkészítési folyamatban a szakterületükhöz kapcsolódó hatásvizsgálat elkészítésében vesznek részt. De a képzés hasznos ismereteket nyújt bármely tisztviselő számára is ahhoz, hogy átfogó képet kapjon a jogalkotási eljárás menetéről, azon belül kiemelten a jogszabályelőkészítés során végzett hatásvizsgálatnak a folyamatban betöltött helyéről, szerepéről, módszertanáról, adatigényéről, az adatok értelmezéséről, vizualizálásáról.

A tananyagban a tisztviselők találkozhatnak az RRF-9.6.1-21 kódszámú projekt keretében fejlesztett Döntéstámogató Adatplatform felületével is, amely arra szolgál, hogy a jogszabályelőkészítés és hatásvizsgálat adatközpontú szemléletét erősítse. Az adatplatform segít a mélyebb elemzések és összefüggések feltárásában és vizualizálásában, amely alaposabb jogszabályelőkészítést tesz lehetővé.

Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel tananyagunkat képzési tervébe, de megtalálja a ProBono Önfejlesztés oldalán is! A hatáselemzés gyakorlata – az adatok szerepe a jogszabályelőkészítés folyamatában c. közszolgálati továbbképzési programot a PN-0910-2312-MK nyilvántartási számon találja meg.