NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

„Jól működő közigazgatás nélkül nincs jól működő ország”

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közigazgatási Továbbképzési Intézete (KTI) július 12-én megtartotta oklevélátadó ünnepségét a Ludovika Arénában. A 2023/2024-es tanév második félévében összesen 244 hallgató szerzett oklevelet az intézet által szervezett 13 szakirányú továbbképzési szakon.

„Jól működő közigazgatás nélkül nincs jól működő ország” – emelte ki az ünnepségen György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. A politikus köszönetét fejezte ki a végzett hallgatóknak a szakmai elkötelezettségükért. Mint fogalmazott: a Közigazgatási Továbbképzési Intézet képzései különleges helyet foglalnak el a tanulmányi rendszerben, hiszen kiválóan egészítik ki a korábbi, már megszerzett tudást. „Önök példát mutatnak számunkra a szakmai elhivatottság és a folyamatos tanulás terén” – hangsúlyozta György István.

Elmondta, hogy a kormány 2010 óta kiemelt feladata a közigazgatás fejlesztése, a többi között a kormányablakok létrehozása. Részletezte, hogy a fővárosi kormányhivatalok, járási hivatalok olyan szolgáltatást nyújtanak, ahova az állampolgárok bizalommal fordulhatnak. Kiemelte, hogy a 2022-ben a digitális állampolgárság elindításával a céljuk az volt, hogy segítsék és egyszerűsítsék az állampolgárok életét. „Önök ennek a változásnak az aktív részesei, használják tudásukat a köz szolgálatára” – tette hozzá az államtitkár.  

„Legyenek büszkék magukra, hiszen kitartásuk, szorgalmuk eredményeképp újabb szakképzettséggel gazdagodva még hatékonyabban tevékenykedhetnek a haza szolgálatában, a köz javára” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Kemény Gábor, az NKE fejlesztési rektorhelyetteseRészletezte, hogy a 2023/2024-es tanév II. félévében összesen 244 hallgató szerzett oklevelet a Közigazgatási Továbbképzési Intézet által szervezett 13 szakirányú továbbképzési szakon. A képzési paletta az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően tovább szélesedett, a többi között a világűrpolitikai tanácsadó szakkal, amelyet ősztől angol nyelven indítanak el. Kiemelte továbbá, hogy az interdiszciplináris megközelítésű képzést az a vitathatatlan tény hívta életre, hogy napjainkban egyre inkább felértékelődnek az űrstratégiák, valamint az űriparral, az űrdiplomáciával, az űrjoggal és az űrgazdaságtannal kapcsolatos ismeretek – biztonság- és védelempolitikai aspektusból is. Hozzátette, hogy a fenntartható finanszírozás, illetve a környezettudatos, társadalmi és szociális szempontok mentén történő működés a közigazgatásban is egyre nagyobb szerephez jut, ezért ezek minőségi kiszolgálására fog törekedni az egyetem azáltal, hogy ez év szeptemberétől meghirdetik az ESG-szemléletű közszolgálati szaktanácsadó és az ESG-szemléletű gazdasági szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakokat.

„Amit már most megígérhetek az az, hogy a mostaniakhoz hasonlóan a későbbiekben is gyakorlati fókuszú, minőségi oktatásban fognak részesülni, és a mindennapi munkavégzés során alkalmazható ismeretekre tehetnek szert” –hangsúlyozta Kemény Gábor, majd köszönetet mondott  azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a szakirányú továbbképzési szakok minél színvonalasabbak legyenek, egyebek mellett a szakfelelősöknek, oktatóknak, szervező-ügyintéző kollégáknak és az együttműködő partnereknek mint a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőségének és munkatársainak.

„Minden egyes oklevél, amelyet ma átadunk, egy-egy történetet mesél el kitartásról, szorgalomról és elkötelezettségről” – fogalmazott Klotz Balázs, a KTI igazgatója beszédében. Mint mondtaa sikerhez vezető út soha nem könnyű, de mindig megéri a fáradságot, és tudjuk, hogy a lépcsők tetejéről a kilátás is sokkal gyönyörűbb. „Ahogy lépésről lépésre haladtak előre, nemcsak a szakmai tudásuk gyarapodott, hanem a személyes fejlődésük is, új utakat járt be, megtanulták, hogyan kezeljék a kudarcokat, hogyan találják meg a belső motivációjukat, és hogyan tartsák meg a fókuszt a céljaikon” – emelte ki Klotz Balázs hozzátéve, hogy az a tudás, amelyet megszereztek a hallgatók, az a tapasztalat, amelyet összegyűjtöttek, mind-mind a jövőbeli sikereik alapját képezi. Azt tanácsolta a végzősöknek, hogy a továbbiakban is térképezzék fel azokat a forrásokat és módszereket, amelyek révén folyamatosan értesülnek azokról az ismeretekről, melyek munkájuk ellátását, tevékenységük eredményességét segítik. Mint mondta, ebben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mindig is partnerük lesz: legyen szó mesterképzésekről, illetve a közigazgatásban dolgozó tisztviselők számára biztosított továbbképzésekről vagy éppen a szakirodalmi gyűjteményként az egyetem honlapjáról ingyenesen elérhető Közszolgálati Tudásportálról.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes