NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Az ESG vajon mi?

A fenntarthatóság fontossága már nem kérdés, a befektetési döntésekben nem csupán a nyereség a mérvadó. Elvárás, hogy a vállalatok működése fenntartható legyen, mind társadalmi, mind környezetvédelmi, mind pedig vállalatirányítási szempontból.

2023. év végén kihirdetésre került a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2023. évi CVIII. törvényt (ESG törvény).

Az ESG rendszere tehát itt kopogtat az ajtónkon, amely egyelőre igazán csak a nagyvállatokat érinti, de hamarosan az egyéb cégeket is terheli a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettség és a közigazgatás is találkozni fog az az ezzel járó adminisztratív és elemző tevékenységek széles körével.

A fentiek alapján tehát az ESG törvénnyel, az abban meghatározott kötelezettségekkel  a társadalom széles köre találkozni fog, így ez szükségszerűen és több szinten generál képzési igényeket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézete felismerve ezen igényeket, kiemelt feladatának tekinti az ESG törvény elfogadása által jelentkező oktatási-képzési igények számbavételét és azok minőségi kiszolgálását, ezért megkezdődött az ezzel kapcsolatos fejlesztési munka annak érdekében, hogy olyan  képzési programok keletkezzenek,  amelyek bemutatják az ESG rendszerét, elveit, közigazgatási kapcsolódásait.