NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Konferencia az európai közigazgatás kihívásairól

2023. október 23-án és 24-én zajlott a DISPA (Directors of Institutes and Schools of Public Administration) őszi konferenciája a Madrid melletti Alcala de Henaresben.

 A DISPA évente két konferenciát rendez az EU-s soros elnökséghez kapcsolódóan. A szervezésben folyamatosan részt vesz a European School of Administration (EuSA) vezetése.

Az idei esemény az „Európai technikai kooperáció – az innovatív közpolitikák hajtóereje” címet viselte, fő témája pedig a technikai segítségnyújtás, a jó gyakorlatok áttekintése volt. A konferencián az NKE részéről Dr. Kemény Gábor fejlesztési rektorhelyettes, és dr. Waltner Vanda irodavezető asszony vett részt.

A nyitó előadásban az EuSA képviselői vázolták fel a tágabb helyzetképet, ezen belül a közigazgatást és a demokratikus rendszereket is érintő kihívásokat, így az európai uniós választásokat, a közel-keleti és az ukrán–orosz háborúkat, illetve – az izraeli–palesztin konfliktussal párhuzamosan – az európai városokban fokozódó feszültséget és iszlamista terrorcselekményeket.

Az első panelben a Dominikai Köztársaság és Brazília mutatta be továbbképzési és kiválasztási rendszerét. Ezt követte – a második panelben – a francia és a bolgár jó gyakorlatok (közös projektek, illetve globális együttműködés, a közigazgatási képzési rendszer átszervezése) ismertetése. A záró panelben a portugál, a spanyol és az EU-s kollégák osztották meg tapasztalataikat a közigazgatás és a közigazgatási továbbképzési rendszer egyes stratégiai kérdéseiről (motiváció, finanszírozás, modern technológiák – pl. mesterséges intelligencia – használata).

A konferencia második napján a résztvevők online előadások formájában kaptak tájékoztatást az OECD közigazgatási tárgyú kutatásának főbb eredményeiről, illetve az EIPA (European Institute of Public Administration) munkájáról, amelynek főbb elemei – közös EU-s tananyagfejlesztés, tagállami tananyagok megosztása – magyar szempontból is relevánsak.

Ezután a JRC (Joint Research Center) képviselői mutatták be a legújabb EU-s állásfoglalást a tényalapú szakpolitikai döntéshozatal támogatásáról a közigazgatásban. Az állásfoglaláshoz módszertani segédlet is készült, amelynek áttekintését követően kis csoportos esettanulmány-elemzés vette kezdetét, ahol különböző témák (politikailag nehéz kérdések kezelése, a társadalomtudományok használata a szakpolitikában) feldolgozására került sor.

A záró megbeszélésen a 2024 áprilisában a belga elnökség keretében megrendezendő DISPA-konferencia témájáról (tényalapú szakpolitikai döntéselőkészítés/döntéshozatal támogatása a közigazgatásban) esett szó, valamint az EuSA tevékenységét is megismerhették a DISPA tagjai.

A DISPA a jövő tavasszal esedékes brüsszeli találkozót követően, 2024. októberében - a magyar soros elnökséggel egyidőben – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartja ülését.

Szöveg: Dr. Kemény Gábor
Fotó: Linkedin