NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

A továbbképzések szerepe a közszolgálati életpálya alakításában

 

Az előadók a KÖFOP-2.1.5-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú, A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása című projekt keretében megvalósult fejlesztéseket, az elért eredményeket, a jelenlegi helyzetképet és a további célokat ismertették a tudományos kutatáshoz, a tisztviselők továbbképzéséhez, valamint a közigazgatási, rendészeti szervek tudástőkéjének, elméleti hátterének gyarapításához, gyakorlati feladatellátásuk hatékonyságnöveléséhez kapcsolódóan.

Az esemény a közszolgálati életpálya vonatkozásában a pályára vonzás, illetve a pályára illesztés és a pályán tartás stratégiai céljainak elemzése köré szerveződött. A Közigazgatási Továbbképzési Intézet (KTI) tevékenysége szervesen illeszkedik ez utóbbi két célhoz.

A projektidőszak alatt ugyanis számos olyan fejlesztés történt, amely a közszolgálati továbbképzésben is hasznosítható, és fenntarthatóságát garantálni kell. Példa erre a pályára illesztő program, hiszen – mint a továbbképzések esetében is – elengedhetetlen, hogy a pályakezdő munkatársak mielőbb megismerjék az úgynevezett közszolgálati attitűdöt, a szervezeti kultúrát, és megkapják a megfelelő szakmai felkészítést.

Hasonló törekvések fogalmazódtak meg a közszolgálat leendő vezetőit illetően is. A vezetőiutánpótlás-nevelés hatékonyságának biztosítása céljából fejlesztett Úton a vezetés felé I. – Tehetség és vezetés, illetve Úton a vezetés felé II. – Hogyan váljunk vezetővé? című tehetségmentori programok szerepelnek a KTI közszolgálati továbbképzési programjegyzékén, és elvégzésük lehetősége a tisztviselők egyre szélesebb körére terjeszthető ki a jövőben.

A KTI stratégiai kérdésként tekint a pályán tartásra is – ennek egyik sarokpontját a magas színvonalon kidolgozott, tartalmilag és módszertanilag is változatos, valamint modern oktatástechnológiai elemekkel bővített továbbképzési programokban látja –, mivel a személyi állomány megtartása, képzése, továbbképzése és karriertámogatása szintén kulcstényező a közszolgálat versenyképességének növelése szempontjából.

A projekt eredményeképpen az Egyetemen kialakult a vezető-utánpótlás, a vezetőképzés és az önfejlesztés egységes rendszere, amely új lehetőségeket kínál a szervezeti kultúra fejlesztéséhez.

A rendezvényről készült részletes beszámoló az alábbi linken olvasható.

Szöveg: Dr. Domokos Klaudia
Fotó: Szilágyi Dénes