NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Tovább bővül a kompetenciamérő rendszer

A Közigazgatási Továbbképzési Intézet 2019- től biztosítja a tisztviselők számára a kompetenciamérést.   A kompetenciamérő rendszer keretében a tisztviselő önellenőrzéssel értékelheti az egyes kompetenciákhoz kapcsolódó képességeit, majd 17 szakmai kompetenciában meg is mérheti azt, milyen szintű jártassági szinttel rendelkezik az adott szakterületen. Ez segíti az éves képzési tervek elkészítését, de hozzájárul ahhoz is, hogy megerősítést adjon a szakterület ismeretéről, vagy ösztönözze a tisztviselőt a fejlődésre.

A fejlesztéssel az volt a célunk, hogy olyan kompetenciákban készítsünk mérőeszközöket, amelyekhez a közelmúltban képzési programok is készültek. Így a tisztviselő egy-egy képzési program elvégzése előtt és után is mérést indíthat, ezzel azonnal visszajelzést kaphat arról, változott-e a jártassági szintje egy képzést követően.

Miért ajánljuk, hogy a tisztviselők használják a Probono kompetenciamérő rendszerét? Mert játékos módon tanulhatnak, meggyőződhetnek arról, hogy szakterületükön milyen jártassági szinttel rendelkeznek, fejlődik a szakmai képességük, továbbá izgalmas, a mindennapokan előforduló esetekkel találkoznak a mérés során. Fontos, hogy a kompetenciamérés nem vizsga, sokkal inkább egy egyedi, játékos önfejlesztési módszer, amiből nem mellesleg még tanulhatunk is!

Továbbra is változatlanul mérhetnek az anyakönyvi, családtámogatási, egészségbiztosítási, foglalkoztatási, élelmiszerbiztonsági, földügyi igazgatás kompetenciákban, az iratkezelésben, jogszabályszerkesztés, közszolgálati etika és integritás területein, valamint az okmányügyintézés és pénzgazdálkodás, személyes adatok védelme, ügyfélkiszolgálás, választási igazgatás kompetenciákban.

A Közigazgatási Továbbképzési Intézet elkötelezett abban, hogy folyamatosan bővítse azoknak a kompetenciáknak a körét, amelyekben a tisztviselők mérést indíthatnak.

Megújítottuk a gyámügyi és szociális igazgatás, valamint a hatósági döntés kompetenciák feladatait.

Olyan, eddig nem mérhető kompetenciákat is bevontuk a mérési lehetőségekbe, mint a hatósági eljárás, hatósági ellenőrzés, jogorvoslati eljárás, birtokvédelem, toborzás és kiválasztás, valamint az önkormányzati igazgatás.

Ezek eredményeképpen 2023. februárjától már összesen 23 kompetenciában nyílik lehetőség arra, hogy méréseket indítsanak.

Célunk, hogy minél több kompetenciában lehessen méréseket indítani, ezért folyamatosan újabb szakterületekkel fogjuk bővíteni a mérési lehetőségeket.

A kompetenciamérést keresse a Probono/tanulás/kompetenciamérés oldalon, ahol a kompetenciaméréssel összefüggésben számtalan szolgáltatást nyújtunk felhasználóink számára.
 https://probono.uni-nke.hu/tanulasi-portal/kompetenciameres/