NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Tananyag a formálódó jövőről: Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába

A mesterséges intelligenciáról szóló tananyag izgalmas szellemi utazás a közelmúltból a jövőbe, érdekes tényekkel, összefüggésekkel és előrejelzésekkel, megértve a jelen és a jövő technikáját és hatását a mindennapjainkra.

A hagyományosan értelmezett intelligenciameghatározásból kiindulva ismerjük meg azt, hogy a manapság egyre gyakrabban emlegetett mesterséges intelligencia valójában mit is jelent, és milyen típusokba sorolhatjuk. A meghatározások pontosíthatják azt a képet, amit az átlagember a mesterséges intelligenciához társít. Az olvasó feltehetően néhány alkalommal meglepődik majd, hogy – bár nem tudja, de – bizony akár naponta többször és több eszközön is igénybe veszi a mesterséges intelligencia által nyújtott kényelmet, a praktikus és gyors megoldásokat. Ön mit gondol, a mai napon hány alkalommal segített Önnek a mesterséges intelligencia? A tananyagban megtudhatja, hogy jól tippelt-e. A tananyag megtekinthető a ProBono-rendszerben a PN-0830-2105-MS nyilvántartási számon.

A már jelen lévő mesterséges intelligenciáról megtudjuk, hogy csupán a jéghegy csúcsa mindaz, ami már sok területen jelentősen megkönnyíti az életünket, hiszen még legalább két szint áll előttünk: az egyik szint egyesek szerint már látótávolságban van, a harmadik még a távoli jövőben rejlik. Hosszú út áll a fejlesztők előtt, de a tananyag révén bepillanthatunk a fejlődés irányába: abba, hogy a tudósok hogyan próbálják az összetett emberi intellektust leképezni és mesterséges módon létrehozni, és a létrehozott alternatívák hogyan használhatóak.

Rövid áttekintést kapunk arról, hogy az előző két évtized milyen újdonságokat hozott az életünkbe, a háztartásunkba vagy az irodánkba. Megtudhatjuk, hogy mi az a Turing teszt, és milyen állampolgárságot kapott az első humanoid robot, vagy hol publikál egy robot újságíró.

A mesterséges intelligencia fejlődése etikai, jogi és társadalmi kérdéseket is felvet, amelyek áttekintése az anyag egy izgalmas, időutazó fejezete. Fontos tudnunk, hogy milyen kockázatok léphetnek fel etikai, jogi és társadalmi területeken, s a kockázat kezeléséhez milyen kérdéseket kell megválaszolnunk a fejlődés megfelelő irányához, illetve milyen változásokra számíthatunk például a munkaerőpiacon. Elveheti egy robot a munkánkat? Hogyan készülhetünk fel a technológiai váltásra?
A szerzők külön fejezetet szenteltek annak megismertetésére, hogy mely élet- vagy iparterületen milyen előnnyel jár az emberek számára a mesterséges intelligencia előretörése, és hogyan profitálhatunk belőle egy biztonságosabb és hatékonyabb élet érdekében.


Címkék: Hírek