NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Az NKE képzi a helyi önkormányzati képviselőket

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint az önkormányzati képviselőknek – az eskütételt követő három hónapon belül – képzésen kell részt venniük. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézete a Belügyminisztériummal, a Miniszterelnökséggel, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal együttműködve képzési portfóliót állított össze az önkormányzati képviselők számára.

A  képzések célja, hogy az őszi önkormányzati választásokon mandátumot szerzett, mintegy 16.000 képviselőt támogassa a képviselői munka megkezdésében és gyakorlásában.

A programkínálat külön kezeli az első ciklusukat megkezdő és az újra megválasztott helyi önkormányzati képviselők képzését. Az új képviselők esetében a képzés a helyi önkormányzás alapjainak bemutatását célozza, míg az újraválasztott képviselők esetében a képzés tartalma túlmutat az alapokon: a magasabb szintű összefüggéseket kiemelve szélesebb körű és mélyebb ismeretátadás történik. Emellett az elmúlt öt évben bekövetkezett legfontosabb változásokat is áttekinti a program. A képzés elsősorban információátadásra, tájékoztatásra szorítkozik, de gyakorlati elemeket is tartalmaz.

A tananyagok egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett honlapról érhetők el (https://kepviselo.ludovika.hu/), ahol a képviselők regisztráció után bárhol, bármikor, könnyen és kényelmesen végezhetik el a számukra kijelölt képzést. A kifejlesztett portál a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói-kutatói közössége által létrehozott művei  közül a helyi önkormányzat működésével, gazdálkodásával  összefüggő kiadványokat is a képviselők figyelmébe ajánlja.

Reményeink szerint az új ismeretek megszerzése nemcsak a jogszabályi kötelezettség teljesítését, hanem a tanulás örömteli élményét is jelenti a képviselők számára.


Címkék: Hírek